Een actieve levensstijl draagt niet alleen bij aan je fysieke, maar ook aan je emotionele welzijn, omdat er stoffen vrijkomen die vrolijkheid en ontspanning bevorderen. Ontdek hier alles over de rustgevende kracht van sport.
1. Minder symptomen bij paniekaanvallen
Paniekaanvallen zijn plotselinge episodes van intense angst of ongemak die zonder duidelijke reden optreden. Ze bereiken vaak hun hoogtepunt binnen enkele minuten en kunnen gepaard gaan met lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen, zweten, trillen, kortademigheid, duizeligheid en het gevoel de controle te verliezen. Meestal worden patiënten behandeld met medicijnen en psychotherapie om deze situaties beter te beheersen.
Een effectief onderdeel van de therapie is interoceptieve blootstelling. Hierbij wordt een paniekaanval opzettelijk opgewekt in een gecontroleerde omgeving, zodat de getroffenen kunnen leren om er beter mee om te gaan en de situatie niet als bedreigend te interpreteren.
Een studie toonde ook aan dat sportbeoefening gunstig is, omdat het de frequentie en intensiteit van paniekaanvallen kan verminderen.
2. Meer stressbestendigheid
Sporttraining vereist veel fysieke inspanning en het dagelijks overwinnen van nieuwe obstakels om vooruitgang te boeken. Deze ervaring heeft een positieve invloed op het dagelijks leven en versterkt vaak ook de interpersoonlijke relaties. Onderzoek van de Universiteit van Georgia suggereert dat fysiek actieve mensen veerkrachtiger zijn tegen stress en minder snel last hebben van angstsymptomen.
3. Motiverende stoffen tegen angststoornissen
Terwijl je sport, geeft je lichaam de volgende stoffen af die tegen angststoornissen werken:
- Endorfines zorgen voor aangename gevoelens zoals vreugde en ontspanning.
- Dopamine stabiliseert de stemming en bevordert biologische processen zoals in slaap vallen.
- Serotonine zorgt voor euforische en vreugdevolle gevoelens. Ze verminderen ook het pijngevoel. Studies hebben tevens aangetoond dat endorfines tegen angst werken en stress reduceren.
4. Afleiding van zorgen
Door te sporten kun je ontsnappen aan het malende gedachtencircus dat je in de angst vasthoudt. Terwijl je actief bent, concentreer je je op je bewegingen en sportieve doelen, en kun je afstand nemen van je zorgen. Ze verdwijnen daarmee weliswaar niet, maar tijdens deze pauze kun je stress afbouwen en misschien zelfs een positievere blik ontwikkelen.
5. Betere nachtrust
Een verkwikkende nachtrust is de basis voor een goede gezondheid. Desondanks hebben steeds meer mensen problemen met in slaap vallen of door slapen. Gebrek aan slaap beïnvloedt de stemming, bevordert nervositeit en kan ook angstgevoelens verergeren. Je komt uiteindelijk in een vicieuze cirkel terecht, want in deze toestand verergeren je slaapstoornissen.
Timing is echter cruciaal: het beste train je ’s ochtends of in de vroege middag. In de uren voor het slapengaan moet je sportieve activiteiten vermijden, omdat ze je activeren en het inslapen kunnen bemoeilijken.
Beweging tegen angststoornissen: Hoeveel sport is nodig?
Als je de voordelen van sport tegen angststoornissen wilt benutten, kun je de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) volgen: Volwassenen moeten minstens 150 tot 300 minuten per week matige uithoudingssport doen, zoals wandelen, rennen, zwemmen of dansen. Dat komt neer op een uur beweging op drie tot vijf dagen per week. Daarnaast wordt krachttraining minimaal twee dagen per week aanbevolen.
Medicijn zonder bijwerkingen
De positieve effecten van fysieke activiteit op de geestelijke gezondheid zijn al lang bekend. Tegenwoordig wordt beweging vaak als effectieve therapie voorgeschreven. In vergelijking met medicijnen heeft het het voordeel dat het geen bijwerkingen veroorzaakt en niet beladen is met het stigma van psychotrope geneesmiddelen.
In moeilijke tijden, wanneer je je overweldigd voelt, onthoud: beweging is niet alleen een middel tegen angststoornissen, maar biedt ook tal van andere voordelen. Dus trek je sportschoenen aan, ga naar buiten en ontlast je geest van stress, angsten en zorgen!