De beslissing om van psycholoog te veranderen kan moeilijk en emotioneel zwaar zijn. Maar soms is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke ondersteuning krijgt.
Een goede therapeutische relatie is cruciaal voor je vooruitgang en welzijn. Als je het gevoel hebt dat je therapie niet de gewenste resultaten oplevert of je je niet prettig voelt bij je huidige therapeut, kan het juiste moment zijn aangebroken om te overwegen van therapeut te veranderen. De volgende signalen kunnen je laten zien wanneer je van psycholoog zou moeten wisselen.
Wanneer je van psycholoog zou moeten wisselen
De juiste therapeut vinden is niet eenvoudig. Bovendien kan de therapeut-cliëntrelatie in de loop van de tijd veranderen. In het begin kun je positieve ervaringen hebben, maar na verloop van tijd kun je je bewust worden van het feit dat je geen vooruitgang meer boekt. Als je twijfels hebt, moet je verschillende aspecten overwegen om een weloverwogen beslissing te nemen.
De noodzaak van een therapeutwissel betekent niet per se dat je huidige psycholoog slecht is. Misschien passen jullie gewoon niet goed bij elkaar, of is de gekozen therapie niet geschikt voor jou. Er zijn veel redenen die pleiten voor een verandering, overweeg hierbij echter de volgende tips:
1. Beoordeel je gevoelens en acties
In een therapie moet er ruimte zijn voor vrije uitingen, zonder angst voor oordeel. Emotionele validatie is een essentieel onderdeel van elke goede therapie. Als je echter merkt dat je meer kritiek dan ondersteuning ervaart en je emoties niet adequaat bevestigd worden, kan dit een teken zijn dat je een wissel van therapeut moet overwegen.
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen opbouwende feedback, die erop gericht is om aan bepaalde aspecten te werken. Therapeuten moeten soms dingen benoemen die je misschien niet wilt horen.
2. Respecteert je waarden en overtuigingen niet
Het is mogelijk dat je therapeut niet al je persoonlijke waarden deelt, wat op zich prima is. Maar de behandelaar zou je hierom niet moeten veroordelen of in twijfel trekken. Ook als jullie meningen bijvoorbeeld over religieuze kwesties niet overeenkomen, zou je therapeut dit niet moeten problematiseren.
3. Te sterk op zichzelf gericht
Een duidelijk teken dat het tijd kan zijn om van psycholoog te wisselen, is wanneer je therapeut te veel met zichzelf bezig is en niet genoeg aandacht heeft voor jouw behoeften. Terwijl openheid in de therapie op prijs wordt gesteld, mogen professionele grenzen niet worden overschreden door van de sessies een monoloog van de therapeut te maken.
4. Gebrek aan verbondenheid
Een gebrek aan gevoel van verbondenheid is een belangrijk signaal. Als je tijdens de therapiesessies het gevoel hebt dat de verwachte resonantie of het begrip ontbreekt, kan dit een aanwijzing zijn om andere opties te overwegen.
5. Communicatieproblemen
Voelt het soms alsof je therapeut in het Chinees antwoordt op je vragen? Een succesvolle therapie vereist niet alleen empathisch luisteren van de kant van de psycholoog, maar ook een echt begrip voor jouw behoeften en zorgen. Als je het gevoel hebt dat er een emotionele taalbarrière is, kan dit een teken zijn dat een wissel naar een andere specialist zinvol is.
Wanneer is het juiste moment om van psycholoog te wisselen?
Er is geen algemene formule, maar als je al tijdens de eerste ontmoeting het gevoel hebt dat de relatie niet klopt, de gekozen methode niet geschikt voor je is of de specialist niet professioneel is, kan een wissel op dat moment al verstandig zijn. Vergeet niet dat het opbouwen van de therapeut-cliëntrelatie tijd kost. Hoewel veel mensen al na de eerste drie sessies enige verandering merken, kan het bij anderen langer duren voordat de effecten zich laten zien.
Voordat je een definitieve beslissing neemt, moet je overwegen of je dit met de psychologische specialist wilt bespreken. Zodra je besluit om te wisselen, moet je dit bespreken met de therapeut. Voer een eerlijk gesprek en leg je redenen uit. Je kunt zelfs om aanbevelingen vragen om een andere specialist te vinden die beter bij je behoeften past.
Een goede psycholoog zal je beslissing niet persoonlijk opvatten. Integendeel, zij begrijpen dat dit deel van het proces kan zijn. Maak je dus geen onnodige zorgen, maar stop ook niet zomaar met de therapie, maar ga verder bij een andere specialist. Laat je echter helpen wanneer dit nodig is!